Lähtöajat Kilpailukalenteri Aloita Golf

Kapteenin terveiset kapteenipäiviltä Aura Golfista

Kapteenimme Pertti Ratilainen osallistui Golfliiton järjestämille kapteenipäiville Aura Golfissa. Tässä kapteenin terveisiä kapteenipäiviltä:

Aura Golfiin kokoontui kesäkuun puolivälissä 70 henkilöä vuorovaikuttamaan golfin tilasta ympäri Suomea. Päivien ohjelma muodostui ryhmätöistä, joita tehtiin sekä lauantaina että sunnuntaina aamupäivän ajan. Lauantaina tietysti pelattiin myös kapteenien kisa Aura Golfin liukkaiksi hiotuilla greeneillä. Tällä kertaa voitto ei tullut Lakesideen, mutta todettakoon, että voittotulos oli 78 ja se meni Muurameen kiekkomies Juha Vireniukselle.

Tuoreena kapteenina olin luonnollisesti mukana ensimmäistä kertaa, joten uusia tuttavuuksia eri seuroista syntyi rutkasti. Päivien parasta antia olivat tietysti ihmiset eri puolelta Suomea sekä hyvät keskustelut eri seurojen toimintatavoista ja käytännöistä. Paljon jäi hyviä vinkkejä evääksi reppuun, pyörää on turha alkaa keksimään uudelleen. Asiat, jotka puhuttivat kapteeneita, olivat pitkälti otsikon Epäasiallinen käytös golfyhteisöissä alla ja huolenaiheet olivat aika lailla samoja ympäri maata.

Tässä joitakin aiheita, joita myös ryhmätyöt käsittelivät ja joihin koitimme löytää ratkaisuja.

- Maksamatta pelaaminen; tämä on kohtuullisen tuore ilmiö ja ihmiset ovat todella luovia keksimään keinoja välttääkseen omien rahojen tuhlaamista, yhtenä esimerkkinä pelaaminen klubin aukiolon jälkeen.
- Pelaaminen toisen henkilön nimellä; tässäkin asiassa luovuus kukoistaa ja sähköisissä varausjärjestelmissä voidaan varailla aikoja lähes kenen nimissä tahansa.
- Tasoitusmanipulointi, eli ns. sohvakierrokset, ihmisillä tuntuu olevan erilaisia tarpeita muokata tasoituksia sekä ylös- sekä alaspäin. Nämä liittyvät tiettyjen rajojen alittamiseen tai tavoitellaan palkintoja, joissa on etua korkeammasta tasoituksesta.
- Vilpillinen pelaaminen; tämä liittyy usein sääntöjen venyttämiseen tai pallon paikan siirtelyyn, tässäkin kyseessä itsekkäät ja yksilön omat tulkinnat, joilla hyötyä tavoitellaan.
- Kentän kunnosta huolehtiminen; kestopuheenaihe lähes kaikilla kentillä, syitä on monia laiskuudesta välinpitämättömyyteen. Joissain tapauksissa etiketin tunteminen on puutteellista, koska mahdollisesti greencard on suoritettu verkkokurssina ja koulutus on ollut puutteellista. Tuttuja ongelmia ovat myös haravoimatta jätetyt bunkkerit, alastulojälkien korjaamatta jättäminen viheriöillä, samoin divottien paikkaamatta jättäminen väylillä. Samaan kategoriaan kuuluu myös nikotiinipussien ja muiden roskien jättäminen kentälle.
- Hidas pelaaminen kuuluu kestoaiheisiin. Tämäkin voi osittain johtua välinpitämättömyydestä, sääntöjen ja etiketin tietämättömyydestä tai toisen ihmisten kunnioituksen puutteesta eli ei havainnoida ympäristöä. Hyvä lääke olisi, jos kaikki huolehtisivat kentällä edes siitä, ettei edellinen ryhmä katoa näköpiiristä.
- Lähtöaikojen manipulointi; tämä harmi koskee lähinnä niitä kenttiä, jossa on paljon pelaajia. Varaillaan täysiä lähtöjä, mutta lähtöajan koittaessa paikalle tuleekin vaikka vain kaksi pelaajaa. Tässäkin asiassa ihmiset ovat todella luovia. Digitaalisuus monin paikoin helpottaa asioiden hoitamista, mutta tässäkin asiassa on se kolikon toinen puoli, ne väärinkäyttäjät.
- Golfautot ja alkoholi; tämän pitäisi olla itsestään selvä, kun otan en aja.


Tässä lyhyt tiivistelmä siitä, millaisia aiheita kapteenit käsittelivät tällä kertaa Turussa. On perin turhauttavaa, että pieni joukko 150.000 golfarin joukosta pystyy pissaamaan koko porukan muroihin. Asiaan ei valitettavasti ole mitään poppakonstia ratkomaan näitä ilmiöitä. Henkilökohtaisesti peräänkuuluttaisin meidän kaikkien vastuuta puuttua häiriökäyttäytymiseen, ja samaan aikaan ymmärrän, ettei se ole helppoa, ainahan joku voi pahoittaa mielensä ja reagoida vaikka väkivaltaisesti saamaansa palautteeseen. Ellei näitä asioita saada haltuun, seurauksena voi olla pelimaksujen huima korotus, kun joudutaan esimerkiksi palkkaamaan lisää henkilökuntaa ”lastenvahdeiksi”.

Hyvää pelikauden jatkoa kaikille!

Pertti Ratilainen, Lakeside Golfin kapteeni, p. 0400506883


PS. Kapteeni on tavattavissa klubilla keskiviikkona 26.6.2024 klo 8-10 ja klo 16-18. Tervetuloa tapaamaan kapteenia ja juttelemaan mieltä painavista tai muuten vaan ajankohtaisista asioista!