Lähtöajat Kilpailukalenteri Aloita Golf

Terveiset TARS-seminaarista St Andrewsista!

Fairmont Hotel

Mikko Urrila sai ansaitusti kunnian osallistua golfin mekassa St Andrewsin Fairmont Hotelissa järjestettyyn Tournament Administrator and Referee Seminar (TARS) -seminaariin 7.-10.2.2023. Tämä juttu vie mukanaan mielenkiintoiselle matkalle Skotlantiin!


Marraskuinen ilta vuonna 2021, puhelin soi. Puhelimessa näkyy Golfliiton sääntövastaavan, Mika Wikströmin nimi. Hieman ihmettelin, että mitä asiaa tuttavallisemmin Wikinä tunnetulla kaverilla voisi olla tähän aikaan vuodesta. Vastaus kysymykseen selvisi kuitenkin varsin pian, Suomen Golfliiton Sääntö- ja tasoitustoimikunta oli kokouksessaan päättänyt lähettää minut ja Karelia Golfin Juha Marolan St Andrewsiin, Skotlantiin R&A:n järjestämään tuomareiden jatkokoulutukseen. Vielä oli vain selvittämättä, että haluaisinko minä itse lähteä.

Vastausta ei tarvinnut miettiä montaakaan sekuntia, totta kai haluan lähteä! Kutsu tuli täytenä yllätyksenä, olinhan käynyt seuratuomarikurssin vain reilut viisi vuotta aikaisemmin ja täysivaltaisena liittotuomarinakin olin saanut vasta toisen kauteni päätökseen. Monet liittotuomarit ovat tuomaroineetkin pidempään, kuin itse olen edes golfia harrastanut.

Mutta koronalla ei ollut vielä tuolloin aikomuksiakaan luovuttaa, saatika eri maiden hallituksilla aikeita keventää matkustusvaatimuksiaan, joten vain muutamaa viikkoa myöhemmin Wiki ilmoitti, että osallistumistamme lykätään vuodella. Edessä olisi ollut testejä ja hotellikaranteeneja ennen itse seminaaria. Taisipa vielä samana päivänä myös R&A ilmoittaa, että vuoden 2022 seminaari on päätetty perua kokonaan.

Vuotta myöhemmin lokakuussa puhelin soi jälleen. Wikström ilmoittaa, että ovat taas kokouksessaan päättäneet lähettää meidät ja vieläkö reissu kiinnostaa? Tottahan toki!

Osana TARS:ia tulee suorittaa R&A:n oma sääntökoe. Normaalisti koe tehtäisiin seminaarin yhteydessä St Andrewsissa, mutta koska koronan jälkeen halukkaita tulijoita oli normaalia enemmän, piti koe läpäistä etukäteen. Osallistumisoikeuden minimivaatimuksena oli 80 % kokeen pisteistä. Kokeessa on 95 kysymystä ja aikaa sen tekemiseen on 90 minuuttia. Valitettava, kylmä fakta iskeytyikin päin näköä kuin märkä rätti - pitäisi ne golfin säännötkin vissiin opetella.

Ainakin lenkeillä marraskuun pimeydessä sai ajan kulumaan normaalia paremmin sääntökirjan sisällysluetteloa opetellessa: “9.1 - Pallo pelataan paikaltaan, 9.2 - Pallon liikkumisen ja sen aiheuttajan ratkaiseminen, 9.3 - Luonnonvoimat liikuttavat palloa…” ja Teletappien metodeja noudattaen aina uudestaan ja uudestaan. Koomiseksi tilanteen teki se, että koe oli vuoden 2022 säännöistä ja 1.1.2023 siirryttäisiin uuteen sääntökirjaan. Onneksi muutokset eivät kuitenkaan ole kovinkaan merkittäviä.

Tokihan itse kokeen aloittaessa tuntui kaikki tieto haihtuvan pääkopasta ja mallikokeiden teon aikainen itseluottamus oli tipotiessään. Onneksi koe tuli läpäistyä hyvän marginaalin turvin ja Skotlanti kutsui helmikuun alussa. Matkaseuraksi lähtevä Juha Marola lienee ainakin monille seniorikilpailuita kiertäneille tuttu niin pelaajana, kuin tuomarinakin.

Lähtö reissuun oli sunnuntaiaamuna ja itse seminaari alkoi tiistaina, mutta matkan ensimmäinen kohokohta oli maanantaina. Lauantai-iltana saimme nimittäin tietää saaneemme arvonnasta tiiajat St Andrews Linksin Old Courselle - käypä 40-vuotislahja itselle. Kävimme toki jo sunnuntaina kävelemässä kentän väylät 17 ja 18, sunnuntaisinhan kenttä on kaikille avoin puisto, missä ihmiset olivat ulkoilemassa ja mm. heittelemässä palloja vapaina juoksenteleville koirilleen.

Tunnelma maanantaina kentälle kävellessä oli kuitenkin täysin erilainen, mailat oli vuokrattu Balatan jälkeen ehkäpä maailman toiseksi tunnetuimmasta pro shopista, Auchterloniesista, mikä on perustettu vuonna 1895. Jännitystäkin oli hieman ilmassa, kun edellisen kerran olin mailoihin koskenut Lakesidessa marraskuun puolivälissä, oman suolansa toi myös elämäni ensimmäinen kierros caddien kanssa pelaten. Hieman tuntui historian lehdetkin havisevan ykkösen tiillä R&A:n klubitalon edessä. Kierros meni pelatessa ja maisemista nauttiessa, mutta putteri kädessä väylän 18 viheriötä kohti kävellessä meni mies lopulta hiljaiseksi. Tuntui kuin maailma olisi hiljentynyt ja aika hidastunut, “nyt kävelet mestarien jalanjäljissä”. Caddiekin sanoi vain, että: “Take it all in.” Ja parhaani yritin saada keuhkot täyteen tuota ilmaa.

Juha Marola, Mikko ja kuuluisa Swilcan Bridge.

Itse seminaari järjestettiin hulppeassa Fairmont Hotellissa, missä myös majoituimme viikon. Hotellia ympäröi sen kaksi omaa kenttää, mistä toisella, Torrancella, pelataan European Tourin Hero Open-osakilpailu. Seminaarissa oli 66 osallistujaa 33:sta eri maasta mm. Australiasta, Japanista, Pakistanista, Jordaniasta ja Kanadasta. Lisäksi edustajia oli myös kuudesta eri golfjärjestöstä (ET, LET, EGA…). Yllätyimme Juhan kanssa siitä, että koulutuksessa tosiaan oli myös jo kansainvälisillä kiertueilla toimivia tuomareita tai kilpailun johtajia. Suomihan on golfmaailman kartalla nurkassa oleva saari ja täältä katseltuna TARS on kuitenkin vasta ensiaskel kohti kansainvälisiä kilpailuita, mikäli niihin on mielenkiintoa. Mutta Golfliitto on kuitenkin rakentanut erittäin vahvan tuomareiden koulutusjärjestelmän ja portaikon etenemiseen.

TARS 2023:n osallistujat sekä R&A:n kouluttajat yhteiskuvassa Fairmont Hotellissa.

Koulutuksessa oli siis hyvin paljon jo entuudestaan tuttujen asioiden kertausta, mutta tuttuihinkin asioihin tuli myös uusia näkökulmia. R&A:n henkilökunnan ja European Tourin (tai pitäisi varmaankin sanoa DP World Tourin) tuomarin Kevin Feeneyn valtavasta kokemuksesta oli helppo ammentaa lisätietoa. Luentoja oli niin tuomarina toimimisen perusteista agronomiaan ja kentän ja kilpailun valmisteluista välineitä koskeviin sääntöihin. Vieläpä kun näkökulmana on maailman suurimmat golfkilpailut, kuten the Open, niin näkökulma asioihin muuttuu. Lisäksi hotellin kokoustiloihin oli rakennettu kentän eri osia estealueista bunkkereihin, missä jokaisen omaa osaamista tuomarina toimimisesta arvioitiin ja pyrittiin kehittämään. Oikeata tuomiota enemmän harjoitteissa keskityttiin tuomarin olemukseen, käytökseen, selkeyteen ym. Näissä käytännön ruling-harjoituksissa nousi paljon hyviä näkökulmia esille, kun pelaajina oli henkilöitä, jotka ovat olleet tuomareina niin majoreissa, kuin Ryder ja Solheim Cupeissakin.

Hotellin kokoushuoneisiin oltiin rakennettu kentän eri osia.

Oikealta puolelta pelaava herra Feeney haluaisi pelata lyönnin väärältä puolelta, koska stanssin ottaminen puskaan saattaisi liikuttaa palloa. Vasemman puolen lyönnin tiellä on kuitenkin keltainen kiinteä haitta, mistä saisi vapautuksen. Onko vasemmanpuoleinen lyönti siis tarkoituksenmukainen, vai yrittääkö hän vain huijata itseään pois puskasta?

Luonnollisesti seminaariin kuului myös erinäiset illalliset ja koko viikon kruunasikin päätösillallinen perjantaina St Andrews Linksin Links-klubitalolla. Normaalisti illallinen olisi Royal & Ancient Golf Clubin klubitalolla, eli Old Coursen ykköstiin ja 18. viheriön takana, mutta se on tällä hetkellä remontissa. Suomalaisittain hieman erikoiselta kuullostavassa remontissa klubitaloa laajennetaan maan alla. Nykyiset, kellarikerroksessa olevat pukuhuoneet eivät enää riitä isojen kilpailuiden järjestämiseen, joten kellaria ja pukuhuoneita laajennetaan klubitalon parkkipaikan alle.

Vaan eipä tuota osannut illallisella harmitella, kyllähän Old Coursen kakkosväylän tiiausalueidenkin vieressä kelpasi nauttia kutsuillallisesta ja kuunnella mm. St Andrews Linksin kapteenin, Peter Forsterin puheenvuoroa. Juuri nämä illalliset, lounaat ja aamupalat mm. R&A:n sääntötoimikunnan puheenjohtaja Doug Norvalin, David Rickmanin tai R&A:n sääntövideoista tutun Grant Moirin seurassa olivat merkittävä osa kokemusta. Muutaman lasillisen viiniä maistelleena alkoi päätösillallisella tamperelaispoikakin miettiä, että missä sitä oikein onkaan ja kenen seuraan sitä on tullutkaan eksyttyä.

Lauantai-aamuna emme olleet Juhan kanssa ainoita, jotka valittelivat seminaarin lyhyyttä ja kuinka ikävä oli suunnata kotia kohti. Hyvässä seurassa ja mielenkiintoisilla luennoilla olisi helposti viettänyt vielä muutaman lisäpäivänkin. Bussien suunnatessa St Andrewsista kohti Edinburghia ei voinut olla miettimättä, että kyllähän sitä voisi täälläkin elellä ja golfia pelailla nummilla hieman tuulisemmissakin olosuhteissa - kaupunki suorastaan henki golfia ja historiaa. Onneksi paluuta kotiin helpotti muutama Edinburghissa vietetty päivä.

Matka seminaareineen ja siellä tavattuine ihmisineen oli ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kokemus. The Home of Golf oli todellakin myös nimensä veroinen paikka.

PäätösIllallinen St Andrews Linksin Links-klubitalolla. Kuvassa Kevin Feeney (ET), Juha Marola (Karelia Golf), Mikko, Claire Hargan (R&A), Clive Brown (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrewsin kapteeni), kurssilainen joka halusi mukaan kuvaan, sekä Doug Norval (R&A:n sääntötoimikunnan puheenjohtaja).